Augusztus 20-án ismét Magyar Ízek Utcája, egy igazán fantasztikus rendezvény

Nincs még egy olyan rendezvény, mint a Magyar Ízek Utcája. Tényleg. Nincs olyan, hogy egy helyen felépül 10-15 konyha, ahol nem vendéglátósok, nem profi séfek, hanem lelkes háziasszonyok, kutatók, autentikus emberek hozzák el a saját tájvidékük legizgalmasabb ízeit. Itt olyan dolgokat kóstolhatunk, amit máshol csak nagyon ritkán vagy soha. Valódi, élő, hagyományból táplálkozó ételeket, amiket olyanok főznek nekünk, akik életükben már több ezerszer megfőzték ezt. De nem fesztiválokon, hanem a saját otthonukban.

Novotny Antal a kezdetektől a Magyar Ízek Utcájának egyik fő tanácsadója és szervezője, az ötlet kitalálásában és finomításában is részt vevő gasztrokalandor.

Bogyiszlóról eljön egy remek csapat, akik a kezdetektől velünk vannak. Eleinte mi adtunk kölcsön számukra eszközöket, de azóta beruháztak ezekre, és fantasztikus ízekkel várnak minket. Jönnek karcagi birkafőzők, kárpátaljaiak, akik fánkot és káposztás paszulyt készítenek. Lesz szatmári paradicsomos töltött káposzta kukoricatörekkel. Horváth Timi és Tibi cigánykáposztát és vakarót (cigánykenyér) hoz, itt vannak minden évben, pedig az első fesztiválra még kétséges volt, hogy el tudnak-e jutni Bihartordáról. A csángó néprajzkutató, Nyisztor Tinka húsos galuskájáért is önmagában érdemes lenne eljönni.

Ezek az autentikus, történeteket és hagyományokat hozó emberek nem járnak fesztiválról fesztiválra. Felbukkanhatnak itt-ott, de nem a vendéglátás az életük. Ők tényleg azt mutatják meg, mi a mindennapok hagyománya, náluk. Mi pedig a budai Duna-parton mindezt átélhetjük, nagyvárosi, mégis természetközeli környezetben.

Tóni szerint a gasztrokultúra ilyenfajta bemutatása annyira unikális, hogy aki érdeklődik az ehhez hasonló „művelődés” iránt, annak kihagyhatatlan. Ebben a valódi értéket egyre inkább eltüntető, a múltban gyökerező kultúrára egyre kevésbé fogékony világban nagyon meg kell becsülni, hogy létezik ez a fesztivál, és hogy olyanok rendezik, akik a hangzatos állítások helyett a gasztronómia mély átélésének segítségével dolgoznak.

Gyertek, találkozzatok Tónival, kóstoljatok, gasztro-művelődjetek, szeressetek!

Hasonló cikkek