Régi receptek nyomában

Köszönjük Zsuzsinak, a Régi receptek nyomában című blog és könyv szerzőjének!

„A héten szóba került itt a blogon, hogy miért nem lehet magyar ételeket kóstolni a legtöbb étteremben, miért népszerűbb a thai, a kínai, az olasz konyha egy-egy fogása, mint a hagyományos magyar étel? A probléma régi, Jókai Mór már 1862-ben arról cikkezett, hogy a divatos külföldi konyha akkora teret hódított, hogy már szakácskönyveink is külföldi receptekkel vannak tele, ezért emlékeztetni kell magunkat saját gasztronómiánk nagyszerűségére, újra fel kell fedeznünk azt. De hogyan kezdjünk neki?

Az egyre inkább feledésbe merülő magyar ételkultúrát régi szakácskönyveink, tájételeink őrzik. Ha új ízekre, ha minőségi és könnyen elérhető fogásokra vágyunk, ha kíváncsiak vagyunk a hallatlanul izgalmas magyar konyha titkaira, akkor ezek között érdemes keresgélnünk. Ha pedig gyakorlatban is szeretnétek látni mindazt, amit olvastok akár tőlem, akár elsőkézből, a régi szakácskönyvekben, akkor próbáljatok ki egy-egy régi receptet – a legkisebb ötletek is nagy sikert arathatnak, mint pl. a gyömbéres bundás kenyér vagy a borkrémes szőlős lepény, hogy két, általam is elkészített ételt idézzek fel! Járjatok piacra, ahol a szezonnak megfelelő, ízes zöldség-gyümölcs kapható! Ültessetek olyan fűszert akár csak egy kis cserépben, ami nélkül a régi magyar konyha elképzelhetetlen volt (pl. rozmaring, kakukkfű, gyömbér)!

De étterembe is mehettek, jó szívvel ajánlom Katlan Tóni Vendéglőjét a Malomhoz. Nemrég jártam ott, és örömmel láttam, hogy az egész hely ennek a fantasztikus örökségnek, az ízes, egészséges és ötletes magyar konyhának népszerűsítéséről szól. Tájételek és régi receptek alapján készült fogások kóstolhatók itt meg, jó minőségben, megfizethető áron, nagy adagokban. Ha a júliusi étlapot nézem, máris olyan izgalmas, az egykori szakácskönyvekből még kihagyhatatlan ételeket találok, mint a kaszás leves vagy a salátaleves. A sárgadinnye-leves íróval szintén a magyar konyha értékes múltját idézi. Akárcsak a kínálat további darabjai, a mandulás fogas, tordai lacipecsenye, csirkepaprikás kapros juhtúrós galuskával, vasi pecsenye, ordás palacsinta, kürtős kalács – csupa olyan étel, amit sokan már elfelejtettünk, de ha egyszer kóstoljuk, máris megértjük, hogy miért lenne óriási pazarlás veszni hagyni ételkultúránk régi kincseit!”

Hasonló cikkek