Paprika szeretettel fűszerezve

A fűszerpaprika a magyar konyha alapfűszere. Na de mitől is minőségi a fűszerpaprika? Személyesen jártunk utána.

Vendégeink sokszor kérdezik, mitől olyan jó a kolbász, vagy utánozhatatlanok a Katlan Konyha ételei. Hát bizony attól, hogy nem mindegy, milyen alapanyagokból, milyen húsból, milyen fűszerekkel készül az az étel, a paprikáról nem is beszélve.

De hogy mitől minőségi az alapanyag? Nos, úgy gondoljuk, jó az, ha néha személyesen is utánajárunk. Csapatostul mentünk paprikanézőbe a Szabio-Plusz Kft-hez.

Amikor megérkeztünk a kis családi manufaktúrához Bátyára, Szabó Péter már a kapuban várt minket. Jókor érkeztünk: paprika szüret volt.
Házigazdánkból csak úgy áradt az örökségként kapott szakma szeretete.

Meglepően összetett dolog fűszerpaprikát készíteni. A paprikafajta kiválasztásától a föld minőségén át a vetett magok sűrűségéig rengeteg tennivaló akad. Sok bíbelődéssel jár a gyom és más kártevők irtása, főleg – ha mint esetünkben – ez nem a masszív kemikáliák használatát jelenti.

Szinte a szőlőszüret időpontjának meghatározásához hasonló bonyolultságú a paprika szedés idejének kijelölése, és persze a jó minőséghez innentől a munka nagyja kézzel történik. Szüttyőzés, szikkasztás, válogatás, csutázás, aszalás. Egy elkötelezett paprikatermesztő az innovációval sem marad adós. Az aszalás és az őrlés már huszonegyedik századi masinákkal zajlik, hogy a paprika értékes vegyületei a legkevésbé sérüljenek.

Mire a séta végére értünk, mindannyian büszkén húztuk ki magunkat. Nem véletlen, hogy séfünk mindig alig várja, hogy ez a különleges fűszer megérkezzen a Katlan Konyhára.

Közben megérkeztek a földekről a munkások is, akik egy kis traktornyi paprikát hoztak ládákban.

Míg séfünk kipróbálta a szüttyőzést, megismerkedtünk Péter édesapjával.
„Na, ő itt Apa, tudjátok, aki pontosan tudja a titkos receptet, a paprikafajták keverési arányát, a különleges füstölt paprika receptjét és ő ránézésre mondja, hogy mennyi van még hátra a szárítási időből.”

Ezután megkóstoltuk a frissen szedett fűszerpaprikának valót – meglepően édes, izgalmas ízűek voltak – némi házikolbásszal és pálinkával.

Az olvasónak pedig akkor álljon itt egy szeretettel készített recept az októberi étlapról, amelyhez szintén elengedhetetlen a jó minőségű fűszerpaprika. Próbáljátok ki ti is!

Gombapaprikás – vargánya, szegfű és rókagombából

Apróra vágott vörös hagymával kevés olajjal vagy vajjal klasszikus pörkölt alapot készítünk kevés zöldpaprikával majd paradicsommal. Ha fűszerezésre a Szabio fűszerpaprikát használjátok, érdemes óvatosabban bánni vele, intenzív íze és színe miatt néhány gramm is elegendő belőle. Apróra vágott fokhagymát adunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk.

Hozzáadjuk a vargányát, mellyel 15-20 percet főzzük, rozmaringgal és kakukkfűvel fűszerezzük, majd jöhet a szegfű- és rókagomba is, mellyel még 5 percig tovább pároljuk. Végül házi tejfölt csorgatunk hozzá.

Mi juhtúróval göngyölt puliszkát adunk hozzá, mert úgy nagyon finom.

Hasonló cikkek