Fenntartható catering: Hogyan válassz környezetbarát szolgáltatást?

A fenntarthatóság ma már nem csak egy címke, hanem sok megrendelő számára döntési tényező. Nem könnyű azonban eligazodni a fenntarthatósággal kapcsolatos állítások tengerében, és nem könnyű az sem, hogy megrendelőként mi magunk valóban felelős döntést hozzunk.

A hagyományos catering szolgáltatások gyakran jelentős környezeti terheléssel járnak: hosszú szállítási láncok, egyszer használatos műanyagok, ételpazarlás és magas energiafogyasztás. A fenntartható catering célja, hogy ezeket a negatív hatásokat minimalizálja, miközben magas színvonalú gasztronómiai élményt nyújt.

Mielőtt azonban a szabványokban merülnénk el, előbb gondoljuk végig józan ésszel, hogyan állhatunk cateringesként hozzá a fenntarthatósághoz. 

Adagolás tudatos tervezése

A pazarlás ott kezdődik, amikor elvárássá válik: legyen tele az asztal az összes létező ételféleséggel akkor is, ha mindenki jóllakott. Az is probléma, ha cateringesként nem tudjuk előre megítélni, melyik ételféleségből mennyivel fogy majd több, mint a másikból. 

Persze, nyilván túltervezünk, mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy elfogyjon az étel. Egy alkalom volt eddig a működésünk alatt, hogy a húsból kifogytunk, pedig elég tetemes túltervezés volt rá (sok éhes férfival számoltunk). Ennek ellenére még minket is meglepett, hogy a köret egyáltalán nem fogyott, ellenben a sültek soha nem látott mennyiségben…

Maradék ételek újrahasznosítása / elosztása

Sajnos három órán túl az ételeket hivatalosan már nem adhatjuk tovább, azokat kötelezően selejtezni kell. De ha ez a megrendelőnknek is fontos, jó szervezéssel és időzítéssel rengeteg ételt meg tudunk menteni.

Az élelmiszer-pazarlás minimalizálása érdekében hatékony elosztási és újrahasznosítási megoldásokat alkalmazunk. Partneri kapcsolatokat építünk ki olyan szervezetekkel, amelyek segítenek az élelmiszerek újrahasznosításában és elosztásában a rászorulók között.

„Orrtól a farkáig” alapanyag-használat

Zöldséghéj, szár, húsrészek maximalizált felhasználása (pl. alaplé, püré, stb). Testvércégünknél, a Four Bites-nál például a batátahéjból – ami a rosttartalom nagy részét tartalmazza – chips készül. De a NOVO Catering is szívesen készítene kocsonyát a kedves vendégeknek például a téli időszakban, hazavitelre – ha lenne rá többször igény –, ami éppen az állat olyan részeinek felhasználásáról szól, ami egyébként megsemmisítőben végzi.

De a vegetáriánus és vegán fogásokat is egyre inkább fejlesztjük, színesebbé és izgalmasabbá válnak a NOVO kínálatában.

Környezetbarát tisztítószerek használata

A tisztítószerek összetételén túl a vízspray és a törlési szokások is sokat nyomnak a latban, amikor tisztításról van szó. Nagy kérdés a ládákkal kapcsolatban: védjük egy kidobandó anyaggal, vagy minden rendezvényen után tisztítsuk meg alaposan a szennyeződésektől az összeset? Az első sok szemét, a második sok víz… Ezekre pontos kalkuláció kell, mert egy biztos: egy rendezvény által termelt szennyeződést vagy elmosni, vagy kidobni kell. Mindegyiknek van ökológiai lábnyoma.

Komposztálható eszközök

Műanyagmentes poharak mellett nagy kedvencünk az ehető, vagyis teljesen növényi alapú, környezetbarát és teljesen lebomló tányér. Természetesen ezt lazább, NOVO Garden típusú megrendelésekhez visszük, de nagy sikert arat. Hiszen mi lenne környezetbarátabb, mint az, amit mi magunk képesek vagyunk egészséggel lebontani, már a helyszínen?

Partnerek

A Four Bites testvérvégünk mellett, akik kifejezetten a fenntartható cateringben vállalnak egyre többet, a partnerlánc más tagjai esetében is figyelünk arra, hogy megjelenjen a fenntarthatóbb működés. Igyekszünk egyre többször helyi alapanyagokat előnyben részesíteni, jelenleg is folyik annak a felmérése, hogy olyan szervezettel szerződjünk, ahol meg tudják valósítani a magas minőségű, helyi termékek megbízható szállítását. 

A megrendelői oldal

Mindezek a törekvések semmit nem érnek, ha a megrendelők nem partnerek ebben. Míg a egyes megrendeléseink esetében a fenntartható működés magába az árba épített, a NOVO Catering legtöbb tevékenységénél ez egyelőre opció. Így ha a megrendelő nem kéri, és mindenképp az ár minimalizálását tűzi ki célul, úgy nem marad pénz arra, hogy mi is olyan cégekkel szerződjünk le, akik – nyilván magasabb áron – beleteszik ezt a plusz figyelmet.

Ennek ellenére idén nagy lépéseket tervezünk e téren, és szeretnénk a olyan minősítéseket is szerezni, amik segítségével állandóvá és kiszámíthatóvá válik a környezetvédelem – legyen szó bármilyen catering szolgáltatásról.

Szeretnél te is fenntarthatóbb cateringet? Keress minket:

Hasonló cikkek

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.